Palota pince

Cím: Sümeg, Szent István tér 8.
Telefon: 87/352-643
Fax: 87/350-688
E-mail: palotapince@palotapince.hu

Nyitvatartás: 10:00 - 21:00
Ápr.: Minden hétvégén
Máj. 1 - Szept. 30: Minden nap 10:00 - 21:00
Okt. 1 - Márc. 31: Bejelentkezésre

Az alsó pincerész, amely reneszánsz építészeti stílusjegyeket hordoz, a XV. század végén épült. Fölötte a püspökség pihenőháza állt. Akkor dézsmapince volt, hisz nem kevesen fizették adójukat borban.

A XVIII. század közepén Padányi Bíró Márton akkori Veszprémi Püspök palotát építetett, mely során a pince is 2 kisebb teremmel bővült. Az ország legkiválóbb mestereit kérte fel, hogy felépülhessen Közép-Dunántúl kis ékszerdoboza a Sümegi Püspöki Palota. A barokk palota hamar, szinte állandó rezidenciája lett a rendkívüli egyházi személyiségnek.

A XX. században a pincének különösen hánytatott sorsa volt. Használták zöldség és gyümölcstárolónak, bortároló pincének, valamint építési törmelék lerakó helynek. Ezen idő alatt az államosított Palota középiskolai kollégiumként üzemelt. 1997-től 1999-ig történt helyreállítás során került felefedezésre a jobboldali alagút együttest.
A rendelkezésre álló fizikai és anyagi eszközökkel nagyobb részét sikerült kitisztítani és 1999 májusában megnyitni a látogatók előtt. A pinceben jelenleg borszaküzlet és kostolótermek találhatóak.